BT Altyapı Yönetimi Nedir ve Neden Önemsemelisiniz?

Tarih: 27 Mart 2024Sektör: Teknoloji5,5 dakika okuma süresi

Altyapı Yönetimi Nedir ve Neden Önemsemelisiniz?

Altyapı yönetimi, günümüzde her işletmede BT sürecinin bir diğer önemli parçasıdır. Bu makalede, altyapı yönetiminin ne olduğunu, neden önemli olduğunu ve bundan kimlerin yararlanacağını tartışacağım.

İsminden yola çıkarak, altyapı yönetiminin kurumsal ağınızın parçalarını korumak, izlemek ve güncellemek için devam eden bir faaliyet olduğu sonucuna varılabilir. Ağınızın hem fiziksel hem de sanal bileşenlerine uygulanabilir ve optimum performansı sağlamak için bir altyapı yönetimi hizmet sağlayıcısı tarafından yürütülmelidir. Altyapı yönetiminin ne olduğuna bakalım

Altyapı yönetimi hizmeti, bir şirket içindeki temel operasyonların yönetimidir. Altyapı yönetimi hizmetleri, bir kuruluşun temel işlerini düzgün bir şekilde desteklemeleri için gerekli donanım, yazılım, tesis ve ilgili ekipmanların yönetimini içerir. Altyapı yönetimi hizmetleri bu nedenle şirketin BT altyapısının sorunsuz çalışmasından ve bakımından sorumludur.

Altyapı yönetimi: kısa bir genel bakış

BT altyapısını yönetmek herkesin harcı değildir. Herhangi bir işletmenin başarısı büyük ölçüde BT altyapı yönetimi hizmetinin etkinliğine ve verimliliğine bağlıdır.

Altyapı yönetimi, bir sistemin sunucular, depolama, ağ cihazları ve masaüstü bilgisayarlar gibi fiziksel bileşenlerini yönetme ve bakımını yapma uygulamasıdır. Altyapı yönetiminin birincil amacı, son kullanıcılar için gerekli sistem performansını sağlamak üzere tüm fiziksel bileşenlerin birlikte çalışmasını sağlamaktır.

Altyapı yönetiminin hedefleri, BT altyapısının güvenli ve sürekli olarak kullanılabilir olmasını ve bileşenlerin değişen iş ihtiyaçlarına yanıt olarak kolayca ölçeklendirilebilmesini veya azaltılabilmesini sağlamaktır.

Bir kuruluşta altyapı yönetimi genellikle BT operasyon ekipleri tarafından yürütülür. Bu ekipler çeşitli donanım bileşenlerini çevrimiçi ve düzgün çalışır halde tutmaktan sorumludur. Ayrıca sorunları ortaya çıkmadan önce tespit etmek için bu bileşenleri izler ve performansı iyileştirmek veya kapasiteyi artırmak için gerektiğinde yükseltmeler yaparlar.

Altyapı yönetimi, ürünleri kuruluşun BT ortamında kullanılıyorsa satıcıları da içerebilir. Örneğin, karmaşık sorunları çözmeye yardımcı olabilecek ve mesai saatleri dışında bakım görevlerini yerine getirebilecek uzmanlara erişim sağlamak için satıcı destek ekipleriyle yapılan hizmet sözleşmelerini içerebilir.

BT altyapılarını yönetme uygulaması, sanallaştırma ve bulut bilişim teknolojilerinin artan kullanımı nedeniyle son on yılda bir miktar değişmiştir. Bu teknolojiler, kuruluşların yeni sunucuları, depolama cihazlarını ve diğer donanım kaynaklarını fiziksel olarak satın almak veya yerinde kurmak zorunda kalmadan dağıtmalarını kolaylaştırmıştır

Etkili bir altyapı yönetimi hizmetinin bazı özellikleri şunlardır:

  • Yüksek nitelikli profesyonel
  • Sunucu ve ağ sorunlarını ele alma konusunda kanıtlanmış uzmanlık
  • 7/24 izleme, tanılama ve raporlama
  • Sorun Giderme ve Sorun Çözme
  • Sunucuların güncellenmesi ve bakımı

Altyapı Yönetim Hizmetleri Sizin İçin Ne Yapabilir?

Altyapıyı yönetmek şirketler için zor olabilir Bütçelerini aşmadan altyapılarının verimli bir şekilde çalıştığından emin olmaları gerekir. Altyapı yönetimi hizmetlerinin amacı, şirketlerin bu hedefe ulaşmasına yardımcı olmaktır. Şirketler altyapı yönetim hizmetlerini birkaç farklı şekilde kullanabilir. Bazı şirketler, işlerinin diğer yönlerine odaklanabilmek için tüm altyapı yönetimi ihtiyaçlarını dışarıdan temin etmeyi tercih edebilir. Diğer şirketler altyapı yönetimi hizmeti ihtiyaçlarının bazı yönleri için dahili bir ekip kullanabilir ve diğer görevler için sözleşme yapabilir.

Sonuç olarak, bir şirketin bir altyapı yönetim hizmetinden yararlanmasının en iyi yolu, teknoloji ve sunucular konusunda uzmanlaşmış ve şirketin altyapısından neye ihtiyacı olduğu konusunda deneyime sahip bir şirket bulmaktır.

Bir şirket büyüdükçe, BT altyapısı gereksinimleri de orantılı olarak artar. Şirketlerin, iş ihtiyaçlarını karşılamak için doğru kapasiteye ve kaynak kullanılabilirliğine sahip olduklarından emin olmaları gerekir. Esnek ve güvenilir bir BT altyapı yönetim sistemi, kuruluşların uzun vadede rekabetçi kalmalarına yardımcı olabilir.

BT Altyapı Yönetimi bileşenleri nasıl çalışır?

Altyapı yönetiminin bileşenleri şunları içerir:

Strateji ve Planlama: Bu, altyapı yönetiminin en üst düzeyidir. Stratejik planlama ve tasarım, iş sürekliliği planlaması ve kapasite planlamasını içerir.

Hazırlama ve Kurulum: Bu, yeni ekipmanın satın alınmasını, kurulumunu, yapılandırılmasını ve test edilmesini içerir. Sağlama, yeni donanımın yanı sıra İnternet erişimi veya güvenlik denetimleri gibi hizmetleri de kapsar.

İşletme ve Bakım: Bu, performans ve kullanılabilirlik için sistemlerin izlenmesini, yedekleme gibi rutin bakım görevlerini, ağ diyagramları gibi belgelerin korunmasını ve yamaların uygulanması veya güvenlik duvarı kurallarının ayarlanması gibi güvenlik yönetimini içerir.

Hizmet Masası: Hizmet masası, kullanıcıların BT sorunları veya hizmet talepleri ile ilgili yardım talepleri için tek temas noktasıdır. Genellikle her talebi bir veritabanına kaydeden ve yöneticilere hangi kullanıcıların hangi makinelerde (veya diğer ekipman parçalarında) hangi uygulamaları kullanırken sorun yaşadıkları hakkında bilgi veren bir çağrı merkezidir.

Siber güvenlik tehditleri her geçen gün artarken ve şirketler BT altyapısına büyük yatırımlar yaparken, tüm BT altyapısını doğru planlama ve yürütme ile yönetmek akıllıca bir hareket olacaktır. Manuel sunucu yönetimi geçmişte kaldı Altyapıyı kilit altında tutmanın ciddi bir dezavantajı var. Bilgi teknolojisinde değişim kaçınılmazdır ve değişimi benimseyen herhangi bir şirketin dağıtım sürecini hızlandırması gerekecektir. Altyapı yönetimi, tüm BT kaynaklarının sistematik bir iş sürecine sokulmasıdır. Altyapıyı güvende tutmaya yardımcı olan birçok hizmet vardır

İlgili içerikler

Yorum Yazın